0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Bölge: Jaen, Cajamarca
Üretici: Coopagro Kooperatifi
Tür: Castillo, red caturra, typica, pache
İşlem: Yıkanmış
Yükseklik: 1350 - 1900 m
Hasat: 2022/2023
Sertifika: Organik
Tedarikçi: Belco
Espresso/Demleme
Kahveler sadece her pazartesi kavrulur. Espresso bazlı kahveler için 10 gün, diğer demleme metotları için ise en az 2-3 gün dinlendirmenizi salık veriyoruz. Detaylı bilgiyi sipariş emalinde ve web sitesinde bulacaksınız.
250gr Öğütülmemiş :
1kg Öğütülmemiş :
Bir Kavurmacının Yeraltından Notları: Badem, karamel, hindistan cevizi, sütlü çikolata, turunçgiller ve portakal
Omni-roast (Espresso/Demleme)
OMNIROAST ya da o "mutlak zirve". Espresso ya da demlemeler için farklı kavurma profillerimiz yok. Her ikisinin ortak evliliğine inanıyoruz. Espresso için yanmış; demlemeler için ise "ekşi" kahve içmek zorunda değiliz savındayız. Antik Kutsal Metinlerden: "Bir gün herkes Omniroast kavuracak".
Peru kahvesi satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, bazı üreticilerin az miktarda sertifikalı kahve alıp bunu daha ucuza aldıkları sertifikasız ve daha düşük kaliteli kahvelerle paçallayıp satıyor olması gerçeği. Bu açıdan Peru kahvesi alırken güvenilir ve referansı kuvvetli üretici ya da koopereatiflerle çalışmak çok önemlidir.
Coopagro bu tür koopeatiflerin başında gelir. Bu kahvede herhangi bir spekülasyon söz konusu değildir ya da pazardaki ortalama fiyattan değil fiks bir fiyat üzerinden satın alınmıştır. Basitleştirilmiş, izlenebilir ve sürdürülebilir bir süreç söz konusudur. Peru’daki kahve sektörünün nitelikli kahve dinamiklerinin sağlıklı ve olumlu etkilerine doğru yol almasını dönük bir çabanın ürünüdür. Organik sertifikalı bu kahve “cafetales” adı verilen 6 küçük çiftliğin kahvelerinin harmanlanmasından oluşmuştur. Adıise görkemli And Kartallarına (Condor) bir göndermedir.
Huabala, Cajamarca’daki pek çok mikro altbölgeden biridir ve Jaen merkezi idaresi altındadır. Burası Peru’nın en kuzeyinde bulunur ve Ekvator ile komşudur. Kahve yetişricilerinin çoğunca 2 hektardan daha küçük arazileri vardır. Bu denli düşük bir üretim çiftçilerin kahvelerini tek başlarına ihraç etmelerini imkansız hale getirir. Bu nedenle üreticiler bu amaçla kooperafiler kurmuşlardır. Elinizdeki bu kahvede bu şekilde üretim yapan 6 farklı üreticinin yüksek rakımlı kahvelerinden oluşmaktadır. Üreticler kahvelerini parşömen halinde kooperatife satarlar ve takip eden şleme ve kurutma süreçleri kooperatif bünyesinde geçekleştirilir.
Peru’ya kahve kısmen erken bir zamanda, 1700’li yılların ortalarında gelmiş olsa da, Avrupa kaynaklı talebin arttığı ve Endonezya’da üretimin gözle görülür şekilde düştüğü 20. Yüzyıla kadar ticari olarak bir değer kazanamamıştır. Özellikle ülkedeki İngiliz varlığı ve etkisi ile birlikte kahve ihracatı da gelişmeye başlamıştır. 1900 yılların başında Peru devletinin borçlarına karşılık ülkede 2 milyon hektarlık bir arazi alan İngiliz hükümeti kendi kahve üretim çiftliklerini kurmuştur.
Diğer tüm Güney ve Orta Amerika ülkelerinde olduğu gibi, Avrupalıların elinde olan toprakların 20. Yüzyılda yeniden yerli halka dağıtılması veya satılması neticesinde kahve üretim çiftlikleri daha küçük ve parçalı hale gelerek bağımsız birer yapıya kavuşmuştur. Öte yandan ise çiftliklerin ticari pazarlara ve kaynaklara olan erişimi de daha sınırlı halde gelmiştir. Kahve ekonomisinin küçük üreticilere dayalı olduğu diğer ülkelerin aksine Peru organizasyon ve altyapı sıkıntılarından kaynaklı olarak bu çiftçilere ekonomik ve teknik destek verme konusunda oldukça sıkıntı yaşar. Bu açığı yabancı şirketler ve sertifikasyon sistemleri kapatmaya çalışmaktadır. Peru’da hatırı sayılır miktarda organik, adil ticaret, Rainforest Alliance ve UTZ sertifikalı kahve bulmak mümkündür. Küçük kahve üreticilerinin yaklaşık %30’u demokratik bir anlayışla işletilen kooperatiflere üyedir ve bu durum bölgedeki kahvelerin görünürlüğünü her ne kadar artırmışsa da yüksek kalitede kahve lotları sunma konusunda henüz çok somut örnekler yoktur.
2010 yılı itibari ile Peru arabica kahve üretimi ve ihracatı listesinde dünyada 5. ülke konumuna gelmiştir. Kahve çiftliklerinin lojistik anlamda elverişsiz konumları ve çiftliklerin oldukça küçük olması, benzer ülkelerde mikrolotların geliştirilmesi ve pazarlanmasını destekleyen tek çiftlik kaynaklı kahve kültürünün gelişmesini sekteye uğratmıştır. Fakat diğer her şeyde olduğu gibi nitelikli kahve piyasasında da bu durum oldukça hızlı bir şekilde değişim göstermektedir. Ülkenin heybetli dağlık bölgeleri ve iyi heirloom türleri yetiştiriciler için altyapı sorunlarını ve pazara erişim konusunda yaşanan sıkıntıları aşabilmeleri adına büyük bir potansiyel barındırır. Üretim arttıkça da bu gelişmelerin daha iyiye gittiğini göreceğimizden şüphemiz yok.