0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Büyüklük: 108,889 km2
Başkent: Guatemala City
Ana Liman Şehri: Puerto Barrios, Puerto Quetzal
Nüfus: 15,189,985 (Temmuz 2016)
Konuşulan Diller: İspanyolca (resmi dil), resmi olarak kabul edilen 23 farklı dil
Kahve sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 500 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.
Çiftlik büyüklükleri: 1 ve 50 hektar arası.
Yıllık kahve ihracatı: 3.4 milyon adet kahve çuvalı
Kahve Yetiştirilen Bölgeler: Acatenango, Antigua, Atitlan, Chimaltenango, Cobán, Fraijanes, Huehuetenango, Nuevo Oriente
Yaygın Türler: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype, Pache
İşleme Metotları: Yıkanmış veya mekanik olarak müsilajlama
Çuval Ağırlığı: 69 kilo
Ülkeye Özgü Tasniflendirme: SHB (Kesinlikle çok sert çekirdek – deniz seviyesinden 1600-1700 metre yükseklikte), FHB ( Çok sert çekirdek - deniz seviyesinden 1500-1600 metre yükseklikte), HB (Sert çekirdek - deniz seviyesinden 1350-1500 metre yükseklikte).
Hasat Zamanı: Eylül – Nisan
Stoklara Geliş Zamanı: Haziran
Guatemala’ya kahvenin gelişi diğer Orta ve Güney Amerika sömürgelerinde olduğu 18. yüzyılın sonlarına denk düşerken, 1860’lı yıllarda Guatemala hükümetinin Avrupa’dan gelen göçmenleri kahve plantasyonları kurmak için teşvik etmesiyle birlikte üretim de hız kazanmıştır. Çivit ihracatının çökmesiyle zor duruma düşen ihracatçılar ikame edebilecekleri yeni bir tarım ürünü bulma arayışı içine girmiş ve hükümet de teşvik için üreticilere kahve tohumları ve yeni filizlenmiş kahve fidanları dağıtmıştır. 1800’lü yılların sonuna gelindiğinde Guatemala yıllık 150 milyon kilodan fazla kahve ihracat yapar hale gelmiştir. 2011 yılına kadar dünyadaki en büyük 5 üreticiden biri konumundayken son yıllarda Honduras tarafından ilk 5’in dışına itilmiştir.
Guatemala nüfusunun, dolayısıyla da kahve sektöründe çalışanların büyük bir çoğunluğu yasal olarak tanınan 20 farklı yerli halk grubundan birine bağlıdır. Küçük üreticilerden oluşan ve birbirlerinden bağımsız olarak çalışan kahve üreticileri kah kültürel ve yerel bağlarla kah ise kooperatifler üzerinden daha resmi yollarla birbirleriyle bir şekilde temas halindedir.
1960 yılında kahve üreticileri bugün artık Anacafe (Asosiación Nacional del Café) olarak bilinen ve ulusal kahve enstitüsünü oluşturan kendi birliklerini kurdular. Bu enstitü günümüzde araştırma merkezi, pazarlama ajansı, üreticilere finansman desteği ve yardım hizmetleri sunan bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
2012 yılında başlayan ve birkaç yıl süren kahve yaprağı pası hastalığı ülkede kahve üretimini sekteye uğratarak verimlilikte %25’e varan kayıplara neden oldu. Hal böyle olunca da hükümet acil durum ilan etmek durumunda kaldı. Çiftçiler hastalıkla mücadele için hem organik hem de kimyasal yöntemler denediler. Daha sık budama, gölgede yetiştirilen kahvelerin miktarında azaltmaya gitme ve Bourbon, Caturra, Catuai gibi kırılgan türleri yaprak pası hastalığına dayanıklı türler ile değiştirme gibi yöntemler tercih edildi. Anacafe, yeni kahve türleri geliştirmek, bu tarz salgın bitki hastalıklarını önlemek ve küçük üreticiler için hasat verimliliğini artırmak üzere World Coffee Research’le birlikte birlikte çalışmalar yürütmektedir.
Görece küçük bir ülke olmasına karşın Guatemala’nın kahve üretilen bölgelerinin her birinin mikroklima özelliklerinden ve tür farklılıklarından kaynaklanan kendine özgü oldukça zengin tat profilleri mevcuttur.
ANTIGUA bölgesindeki çiftliklerin büyük çoğunluğu 1300-1600 metre yükseklikte ve 3 ana yanardağ olan Agua, Fuego ve Acatenango’nun çevresinde bulunmaktadır. Bölgenin güneşli olması ve daha az yağmur alması volkanik toprak yapısının nem miktarını daha kolay tutmasını sağlar. Bu bileşim harmanlar için ideal olan tatlı ve yumuşak kahveler sunarken düşük asiditeli, yumuşak içimli çiftlik kahveleri de elde edilir.
ATİTLAN GÖLÜ’nü çevreleyen volkanlar sayesinde Atitlan bölgesindeki toprak yapısı oldukça zengin bir kompozisyona sahiptir. Rüzgarlı ve yağışlı iklim, fındıksı ve çikolatamsı tat karakterlerinin limon asiditesi ve az çiçeksi tatlar ile dengelenmesine yardımcı olur.
HUEHUETENANGO büyük olasılıkla en tanınmış (ve söylemesi en zor isim) ve deniz seviyesinden 2000 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek bölgesidir. Parlak malik ve narenciye asiditesi, yoğun gövdeleri, meyve ağırlıklı ve tatlı aromalarıyla Guatemala’nın sunabileceği en kompleks kahveler bu bölgeden çıkar.
NUEVO ORIENTE, ülkenin doğusunun en uç noktasında, Honduras sınırında küçük bir bölgedir. Daha bulutlu ve yağmurlu, daha az güneşli ve yıl içinde daha dengeli hava sıcaklıklarına sahip olan bölge yoğun gövdeli ve dengeli bir kahve karakteri sunar.
Guatemala’nın birçok üretim yapılan bölgesinde ilişkilerini geliştirme çalışmaları neticesinde kavuruculara geniş bir yelpazede kahve seçebilmeleri imkanını vermenin yanı sıra sınıflandırılmış satın alma ve bölgesel seçim (Regional Select) projelerini de eş zamanlı olarak sürdürmektedir. Sürekli gerçekleştirdiği tadım çalışmaları Cafe Imports’a ve iş ortaklarına kahveleri üretici, lot, kalite gibi özellikler üzerinden tanımlayabilme olanağı sağlamıştır. Bu ise kahveleri coğrafi olarak ya da belli üretici cemaatlerine göre hem mikrolot seviyesinde hem de harman olarak karakteristiklerine göre tasnifleme olanağı vermektedir. Café Imports’un bölgesel seçim projesi kahveleri 84-86 arasında tadım notlarına sahip kahvelerden oluşmaktadır. Bunun yanında daha yüksek tadım notu alan kahveler daha premium fiyatlara satın alınmakta ve mikrolotları arasında özel kategoriye sahip olmaktadır.
Bu çalışmaları sayesinde küçük üreticiler hasatlarının büyük bölümünü aynı alıcıya sunma olanağı elde etmektedir. Aynı zamanda bu çalışmalar küçük üreticilere fiyat istikrarı yakalayabilme ve pazara erişim konusunda kolaylık sağlarken, tanınırlıklarını artırma ve ürünleri ile ilgili sağlıklı geri dönüşler alabilmeleri adına da imkanlar yaratmaktadır.