0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Bölge: Doğu Java, Kebun Rakyat Desa köyü
Çİftlik: Ljen Lestari
Üretici: Dandy Dharmawan
Tür: Usda 762, Kartika 02
İşlem: Anaerobik / Mossto doğal fermentasyon
Rakım: 1400-1500m
Hasat: 2023-2024
Espresso/Demleme
250gr Öğütülmemiş :
1kg Öğütülmemiş :
Bir Kavurmacının Yeraltından Notları: nar, pekmez, ahududu, vişne
Espresso/Demleme
Ijen Lestari, Dandy tarafından 2016 yılında Doğu Java'daki Ijen Dağı'nın eteklerinde kuruldu. Ortalama çiftlik büyüklüğü üç hektar. Lestari sürdürülebilir anlamına geliyor; Dandy istihdam yaratmayı ve sosyal refahı, kendi kendine yetebilen kahve işlemeyi ve sürdürülebilir yerel istihdamı geliştirmek için yerel halkı güçlendirmeyi umuyordu.
Dandy'nin specialty kahveye olan tutkusu üniversite yıllarında ateşlendi ve onu kahve hasadı ve üretiminin karmaşık süreçlerini daha derinlemesine araştırmaya itti. Çeşitli kahve çiftlikler- ine yaptığı kapsamlı ziyaretler onu yalnızca Java'nın benzersiz kahve yetiştirme bölgeleriyle tanıştırmakla kalmadı, aynı zamanda yetiştirme veişleme yöntemlerinin geliştirilebileceği alanları da aydınlattı.
Bu anlayışla donanmış olarak, bölgedeki kahvenin kalitesini yükseltmeyi taahhüt eden bir yıkama istasyonu kurmak gibi cesur bir adım attı. Dandy, altı yılı aşkın bir süre boyunca pitoresk Ijen bölgesinde özenle arabica kahvesi yetiştirdi ve Endonezya kahve endüstrisine yaptığı katkılardan dolayı hem yerel hem de küresel olarak tanındı.
Elinizdeki kahveyi elde etmek için kahve mayveleri anaerobik yöntemle birkaç gün mossto suyunda bekletilir. (Mossto: Kahve meyvesi suyu) ve optimum nem seviyesine ulaşana kadar güneşte kurutulur. Bu teknik 2022 ylında Dünya Barista ŞampiyonuAnthony Douglas ve üretici Nestor Lasso tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Mossto aslında bir önceki fermentasyondan kalan sıvıya denir. Son derece özgün ve değerli lezzetler ve aromatik bileşenler içeren bu sıvı eklendiği kahvenin meyvemsi algısını pozitif yönde değiştirmektedir. Dandy kapalı bir varilde fermente etmeden önce mosstoyu yemişlere ekle ve 72 saat boyunca fermente eder.
1699’da Endonezya Hollanda kolonisi iken, VOC(Verininging Oogst-Indies Şirketi), kahvedeki Arap tekelini kırmak için arabica kahve ağaçlarını Endonezya’ya getirdi. Hollanda Kolonisi kahve ağaçlarını bugün Jakarta diye bilinen Batavia’ya ekti. Daha sonra Doğu Java, Orta Java, Batı Java ve Sumara’nın ve Sulawesi’nin bazı bölgelerine kahve ağaçları ekildi. Endonezya Arabistan ve Etiyopya dışında kahve ağacı ekilen ilk bölge.Endonezya’da VOC kahve üretimi tekelini 1725’ten 1780’e kadar elinde tutmuştur.
17.yy ortalarına doğru VOC arabica kahve ağacı ekimini Sumatra, Bali, Sulawesi ve Timor’a kadar genişletti. Sulawesi’de 1750 yılında ilk kahve ağacı ekildi.Kuzey Sumatra’nın yaylalarında, Toba Gölü’nün yanında ilk kahve 1888 yılında yetiştirildi ve bunu 1924 yılında Laut Tawar Gölü yanındaki Gayo Yayla’sı takip etti.18.yy sonlarına doğru Hollandalılar Doğu Java’da bulunan Ijen Platosunda geniş kahve tarlaları oluşturuldu. 1920 yılında küçük toprak sahipleri kahve yetiştirmeye ve ticaretini yapmaya başladılar. 1876 yılında ortaya çıkan kahve pası hastalığı arabika kahve üretimini oldukça olumsuz etkiledi. Ve 1900 yılında kahve pasının olumsuz etkilediği alçak bölgelerde robusta kahve ağacı yetiştirilmeye başlandı. Java’daki tarlalar bağımsızlık ilanından sonra kamulaştırıldı ve 1950 yılında yeni arabika çeşitleri ile canlandırıldı.
Bugün Endonezya kahve üretimin %90’ı bir hektar veya daha küçük arazi sahipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Üretimin çoğu organiktir ev en az 19 kooperatif organik üretim sertifikasına sahiptir. Endonezya, hasat sonrası işlemlerde içinde bulunduğu yüksek nemli iklim dolayısı ile kendine has bir yönteme sahiptir. Dünyada Wet-Hulling diye bilinen fakat yerel dilde “Giling Basah” adı verilen bu yöntem ile elde edilen kahve çekirdeklerinin, kendine has bir tada sahip olmasına sebep olmaktadır. Kahve toplandıktan hemen sonra posasından ayrılır ve kısa bir süre kurutulur. Bu kurutma işlemi kahve %30 gibi bir nem oranına sahip olana kadar sürer, diğer işlemlerde hedeflenen yeşil çekirdek nem oranı %11-12 arasında değişmektedir. Daha sonra yeşil çekirdeklerin parşömen tabakası çıkarılır. Elde edilen yeşil çekirdekler çürümeden depolanabilecek kadar tekrar kurutulur. Bu işlem ile daha düşük asiditeye sahip ve daha yüksek gövdeli kahveler elde edilir.