0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Bölge: Apaneca Ilamatepec , Ilamatepec
Çiftlik: San Jose de La Majada / Mav Coffee
Mikrolot: Valle de Oro
Çiftçi:Miguel Antonio Villavicencio
Tür: Marsellesa
İşlem: Doğal
Yükseklik: 1050 m
Hasat: 2023-2024
Espresso/Demleme
Kahveler sadece her pazartesi kavrulur. Espresso bazlı kahveler için 10 gün, diğer demleme metotları için ise en az 2-3 gün dinlendirmenizi salık veriyoruz. Detaylı bilgiyi sipariş emalinde ve web sitesinde bulacaksınız.
250gr Öğütülmemiş :
1kg Öğütülmemiş :
Bir Kavurmacının Yeraltından Notları: karamel, sütlü çikolata, siyah çay
Omni-roast (Espresso/Demleme)
OMNIROAST ya da o "mutlak zirve". Espresso ya da demlemeler için farklı kavurma profillerimiz yok. Her ikisinin ortak evliliğine inanıyoruz. Espresso için yanmış; demlemeler için ise "ekşi" kahve içmek zorunda değiliz savındayız. Antik Kutsal Metinlerden: "Bir gün herkes Omniroast kavuracak".
Valle de Oro MAV COFFEE’nin işlettiği 3 çiftlikten biridir. Burada hiçbirşey şansa bırakılmaz: En başta da seçilen kahve türü: Marsellesa
Bu türün ekimine özellikle kahve pası hastalığına olan direnci, bölgede giderek etkisini arttıran rüzgar ve yağmura dayanıklı güçlü yapısı ve orta yükseklikteki rakımlarda nicelik ve nitelik açısından verimli olması nedeniyle karar veren Mav Coffee’nin tarımsal projelerini yrüten Lean Coffee Management olmuştur.
Çiftlikte kesinlikle böcek ilacı kullanılmaz. Kahve ağaçları etraflarında doğal olarak yetişen yabani otlar tarafından korunur. Bu otlar aksi halde kahve ağacı ile beslenecek olan böceklerin besin kaynağıdır.
Kahve ağaçlarını korumak ve çiftliğin yenilenmesini sağlamak üzere Valle de Oro’da ağaçlar sıralar halinde dikilmiştir ve her sıra farklı yıllarda budanır.
İlk sıra hasadın %65’ini karşılar. İkinci sıra tekrar ürün verme aşamasındadır ve hasadın %25’ini verir ve gelecek yıl ilk sıranın yerini alacaktır. Üçüncü sıra hasadın %10’unu karşılayacak şekilde burdanır ve izleyen yıl ikinci sıranın yerini alacaktır.
Apaneca Ilamatepec Bölgesi
Ilamatepec El Salvador’un en büyük kahve yetiştirme bölgesidir ve kahve ekim alanları yer yer 2400m yüksekliğe kadar uzanabilir. Kaliteli kahveleriyle tüm dünyada tanınmış olan bölge büyük olasılıkla ülkede ilk kahve ağaçlarının da ekildiği yerdir.
Apaneca-Ilamatepec adı verilen volkanik dağ zinciri çok sayıda arater içerir. Ülkedeki en aktif volkanlar buradadır. Bu bölgede faaliyet gösteren pek çok çftçi uluslararaı kahve yarışmalarında önemli ödüller kazanmıştır ve en çok yetiştirilen türlerin başında Bourbon (%64) ve Pacas (%26) gelir.
MARSELLESA CİNSİ
Marsellesa Timor Hybrid 832/2 ve Villa Sarchi CIFC 971/10 cinslerinin çaprazlanmasından oluşmuştur. Ortaya düşük rakımlara ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı; hastalıklara ve özellikle de yaprak pasına dirençli ve yüksek verim veren ama tat profilinden de ödün vermeyen son deerce kaliteli bir kahve çıkmıştır. İlk kez Nikaragua'da ECOM-CIRAD tarafından geliştirilmiş ve daha sonra tüm Orta Amerika'ya yayılmıştır. Ayrıca şiddetli yağışlara da oldukça iyi bir ciddi direnç göstererek ürün kaybını en aza indirgemektedir.
Yanardağlar ülkesi olarak bilinen El Salvador, Orta Amerika’nın en küçük ülkesidir (New Jersey büyüklüğünde). Özellikle 2000’li yıllardan bu yana nitelikli kahve yetiştiren ülkeler arasında yüzölçümüyle ters orantılı bir şöhrete sahip olmuştur. 1700’lü yılların ortalarından itibaren yerel tüketim için ekilen bir ürün iken izleyen yüzyılla birlikte en tutarlı ve önemli tarımsal ürün haline gelmiştir. 1800’lü yılların sonundan itibaren, sentetik boyaların gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte ülkenin çivit boyası ihracatında yaşanan sıkıntılar da dikkate alındığında kahve ulusal düzeyde önemini daha da arttırmıştır.
Kahvenin ekonomik değeri artmaya başladıkça, yan gelir olarak kahve çiftçiliğiyle uğraşan ve ürünlerini daha büyük üreticilere veya işleme istasyonlarına satan küçük üreticilere ek olarak hükümet tarafından uygulanan toprak ve vergi indirimi desteği, askerlikten muafiyet gibi önlemler sayesinde kahve pazarında hakimiyet kuran az sayıda fakat güçlü ve varlıklı arsa sahipleri de ortaya çıkmıştır.
1970’li yılların sonuna ulaşıldığında kahve ihracatı gayri safi yurtiçi hasılanın %50’sini oluşturmuştur. Fakat sosyo-ekonomik ve politik huzursuzluk ülkeyi on yıl boyunca iç savaşa sürüklerken 1980’lere gelindiğinde tekrar yaşanan arsa dağıtım projeleri ve tarım reformları pazarda kayıplara neden olmuştur. 1990’larda barış anlaşması sağlanana kadar kahve tarımı için yeterli kaynak bulunamamış, çiftçiler tarlalarını terk etmiş ve kahve çiftlikleri yıllar boyunca bakımsız bırakılarak ürünler ağaçlarda çürütülmüştür.
2003’te ‘Cup of Excellence’ yarışmasının El Salvador’a gelmesiyle kahveye olan ilginin yeniden arttığı ve bu küçük ülkede üretilen özel türlerin dikkat çekmesine vesile olduğu genel bir kabuldür.
1980’lerde toprakların işlenmemesi (bu süreçte diğer kahve üreticisi ülkeler düşük verimliliği olan heirloom türü kahve ağaçlarını daha verimli ve hastalığa daha dirençli kahve ağaçları ile değiştirmekle meşguldür) ve aynı zamanda ülkeye özgü yerel melezlerin ve eşsiz türlerin -Typica ve Bourbon, yerel cüce Bourbon mutasyonu Pacas ve El Salvador’da yaratılan melez Pacamara (Pacas ve Maragogype karışımı iri çekirdekli kahve türü)- korunması sayesinde El Salvador kendine haklı bir şöhret edinmiştir. Tıpkı tek bir türden üretilen kaliteli şaraplar gibi, kahve yetiştiricileri bu özgün türleri kahve pazarında ön plana çıkararak meyvenin genetik özelliklerine vurgu yapmışlardır.
Ne yazık ki son yirmi yıldır El Salvador’u diğer kahve üretici ülkelerden ayıran en önemli özelliği aynı zamanda en kırılgan yanı haline de gelmiştir: Çoğunca bir monokültür içinde yetiştirilen bu özel ve özgün kahve türlerinin kahve yaprağı pası (Coffee Leaf Rust) hastalığı karşısındaki kırılganlığı. Özellikle Bourbon türü bu hastalıkla savaşacak kadar güçlü değilken, Bourbon türünün melezlemesi olan Pacas ve Pacamara da doğal olarak çok kırılgan bir yapıya sahiptir. Hal böyle iken 2010’lu yıllarda kahve yaprağı pası salgını nedeniyle ülkedeki kahve üretiminin ve kalitesinin düşmesi kaçınılmaz olmuştur.
1989 yılında kurulan ulusal kahve enstitüsü (Consejo Salvadoreño del Cafe) üzerinden çalışmalarını sürdüren Centra- Cafe kahve üreticilerine araştırma için fon bulma, finansal kaynak yaratma ve tarım destek hizmetleri sunma gibi yardımlar sağlamaktadır. Böylece bardakta eşsiz özelliklere ve karaktere sahip El Salvador kahvesinin üretiminin sürdürülebilir ve ulaşılabilir olması, dolayısıyla da pazarlanabilmesi sağlanmaktadır.