0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Büyüklük: 1,138,910 km2
Başkent: Bogota
Ana Liman Şehri: Buenaventura, Cartagena
Nüfus: 47,2 milyon (2016 tahmini)
Konuşulan Diller: İspanyolca (resmi)
Kahve sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 600 bin çiftçi olduğu tahmin edilmektedir.
Çiftlik büyüklükleri: 1-5 hektar
Yıllık kahve ihracatı: 11 – 13 milyon adet kahve çuvalı
Kahve Yetiştirilen Bölgeler: Antioquia, Boyacá, Caldas, Cauca, Cesar, Caquetá, Casanare, Cundinamarca, Guajira, Huila, Magdalena, Meta, Nariño, Quindío, Risaralda, Santander, Tolima, Valle
Yaygın Türler: Bourbon, Castillo, Catimor, Caturra, Colombia, Typica
İşleme Metotları: Yıkanmış
Çuval Ağırlığı: 70 kilo
Ülkeye Özgü Dereceleme: Premium: elek ebatı 18, Supremo: elek ebatı 17, Extra: elek ebatı 16, Excelso: elek ebatı 14
Hasat Zamanı: Cauca + Nariño – Mayıs – Temmuz (ana), Kasım–Ocak (ara); Huila -Kasım–Ocak (ana), Mayıs–Temmuz (ara)
Stoklara Geliş Zamanı: Yıl boyu
Kahve Kolombiya’ya ilk olarak 1700’lü yılların sonunda İspanyol sömürge güçleri arasında yer alan Cizvit rahipleri tarafından getirilmiştir. İlk ekimi ise ülkenin kuzeyinde bulunan Santander ve Boyaca bölgelerine yapılmıştır. 19. Yüzyıl boyunca kahve tarımı tüm ülkeye yayılırken genel olarak çiftliklerin ortalama ebatları diğer Latin Amerika ülkelerine kıyasla oldukça küçük kalacaktı.
Kahvenin ticari üretimi ve ihracatı 1800’lü yılların ilk yıllarında başlamışsa da, bu durum 20. yüzyıla kadar sınırlı olarak gerçekleşmiştir. 1927 yılında Kolombiya Ulusal Kahve Federasyonunun (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia) diğer adıyla da FNC’nin kurulmasıyla birlikte ulusal kahve endüstrisinde büyük bir patlama yaşanmıştır. Böylece Kolombiya, Brezilya ve Vietnam ile rekabet edebilecek küresel ölçekte bir üretici konumuna gelmiştir.
Kolombiya’da halen ağırlıklı olarak Arabica türü kahve üretmektedir. 2010’lu yılların başlarında kahve yaprağı pası hastalığının yayılması nedeniyle üretimde verim kayıpları yaşanmışsa da, hastalığa dirençli bitkilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, onarıcı ve koruyucu tekniklerin uygulanmasıyla birlikte üretim tekrar yükselişe geçmiştir.
Kolombiya’nın büyüklüğü bile tek başına farklı kahve profillerinin oluşmasına katkı sağlamaktadır. Kahve üreten 20 (toplamda ise 32) bölgenin profilleri bardakta açıkça kendini gösterirr. Bunun yanında mikro iklim çeşitliliği – dağlık alanlar, rüzgar örüntüleri, Ekvatora olan yakınlık, tür ve işleme yöntemi farklılıkları– sebebiyle her bölgenin kendi içerisinde bile profil çeşitlemeleri görülebilmektedir.
Ülkenin kuzey bölgelerinde yetişen kahveler (Santa Marta ve Santander) yıl boyu görülen daha yüksek sıcaklıklar ve düşük rakım neticesinde daha yoğun gövdeli ve daha az parlak olurken, ülkenin kahve kemeri olarak tabir edilen ve üretimin büyük kısmını gerçekleştiği orta kesimdeki Antioquia, Caldas, ve Quindio’da yetişen kahveler kolay içimli, hafif fındık aromalı, çok tatlı fakat düşük asiditeli bir profil sunar. Ülkenin güneybatısındaki Nariño, Cauca, ve Huila bölgelerinde ise daha yüksek rakımlı çiftliklerin bulunması nedeniyle kahve profilleri daha kompleks bir asiditeye sahiptir ve baskın floral tatlar görülür.
Tek ülkeden çıkan bu geniş spektrumlu tatlardan yararlanmak, kavurmacılara ve müşterilere sunulan çeşitliliği vurgulayabilmek adına FNC köken kaynaklı ayrımlar sunmaya başlamıştır. Bunun yanında agresif pazarlama kampanyaları geliştirerek bölgelerin özellikleri konusunda dünya çapında farkındalık yaratmaya çalışmaktadır.
1927 yılında kurulan Ulusal Kahve Yetiştiricileri Federasyonu, kısa adıyla FNAC çok büyük bir sivil toplum örgütü şeklinde faaliyet göstermekte ve çiftliklerin büyüklüklerine ya da üretim hacimlerine bakmaksızın tüm yetiştiricilere birçok hizmet ve destek sunmaktadır. Federasyonun pazarlama kolu sadece Kolombiya kahvesinin uluslararası arenada tüketimini artırmak amaçlı kampanyalar üretmekle kalmaz, iç pazarda nitelikli kahvenin tüketilmesini artırmak amacıyla da çalışmalar yürütür (1950’lerde Juan Valdez karakterinin yaratılması, FNC’nin reklam/pazarlama konusunda belli bir şöhret edinmesine ve Juan Valdez kafelerinin Kolombiya dahilinde yaygınlaşması da enstitünün misyonunun iç pazarda da kahve tüketimini artırmak olduğunu göstermesine vesile olmuştur.)
FNC ayrıca Kolombiya’da yetiştirilen kahveler için bir taban fiyat belirleyerek çiftçiler için bir nevi mali sigorta işlevi görür. Üreticiler isterlerse özel alıcılar bulabilir ya da nitelikli kahve pazarını hedefleyebilir ama son kertede kahvelerini FNC’ye sunarak yıl boyunca sabit fiyatlar (uluslarararası emtia pazarlarıyla doğru orantılı standartlara uyacak şekilde) elde edebilirler. Bu sistem pazar baskısını bir anlamda ortadan kaldırmak ve kahve sektörüne güvenilir bir gelir kaynağı sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Öte yandan bu sistemin en üst kalitede nitelikli kahveler ve mikrolotların üretimini engellediğine dair eleştiriler de yapılmaktadır.
Organizasyonun bilim kolu olan Cenicafe ülke çapında araştırma, geliştirme, yaygınlaştırma ve destek hizmetleri sunar. 1500’den fazla saha çalışanı vasıtasıyla çiftçilere toprak yönetimi, işleme teknikleri, tür seçimleri, hastalıklardan korunma ve iyileştirme yöntemleri ve bunun gibi daha birçok zirai konuda destek ve danışmanlık hizmeti verir. Bu çalışmaları ve federasyonun sunduğu diğer koruma ve hizmetleri finanse edebilmek adına, üreticilerin federasyona katılımına veya hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadıkları bakılmaksızın ihraç edilen her kahveden vergi alınır.
FNC ayrıca Quindio Kahve Üreticileri Birliği Birliği ile işbirliği içinde Quindio’da kahve temalı bir park (Parque Nacional del Café) işletmektedir. Bu parkta kahve müzesi, kahve bahçesi, örnek bir geleneksel çiftçi evi ve ‘La Broca’ adı verilen roller coaster bulunur.
Bu kahve yetiştiricisi ülkeyi diğerlerinden ayıran ve özel kılan bir şeyler var. Herkes Kolombiya kahvesini biliyor veya bildiğini sanıyor. Bir kahveye basitçe Kolombiya kahvesi demek, bir hikayenin sadece girişini anlatmaktan, bir arkadaşınıza kitap tavsiye ederken sadece kitabın yayıncısını söylemekten farksızdır. Kolombiya kahvesini gerçek anlamda bilmek binlerce km yol gitmek, binlerce bardak kahve tatmak, ülkenin kuzeyinden güneyine yüzlerce kahve tarlasını gezmek için düzinelerce çift bot eskitmek demektir. Yine de bu sadece hikayenin başlangıcı olacaktır ve her hikayenin de bir başlangıca ihtiyacı vardır.
Café Imports bu ülkede hatırı sayılır derecede ayak izi bırakmış, ilk günden beri ülkenin bölgesel zenginliğine ve tür çeşitliliğine, tabiatına ve üreticilerine tekrar tekrar aşık olmuştur. Zor uğraşlar sonucu elde ettiği ve imza ürünü olan Excelso Gran Galope’den Cauca, Huila, Nariño ve Tolima bölgelerindeki bölgesel seçim projelerine, tüm ülke çapındaki iş ortakları ve yetiştiricilerle birlikte gerçekleştirdiği mikrolot keşif ve geliştirme çalışmalarına kadar bu ülkeye ait herşey Café Imports için vazgeçilmezdir.