0
ÜRÜNLERİMİZE BAKABİLİRSİNİZ
Ülke: Kostarika
Bölge: San Marcos, Tarrazu
Çiftlik:Finca Aguas Buenas.
Çiftçi: Diego Hidalgo
Tür: yellow catuai
İşlem: Anaerobik
Yükselik: 2000
Hasat: 2022-23
Tedarikçi: Belco
Espresso/Demleme
Kahveler sadece her pazartesi kavrulur. Espresso bazlı kahveler için 10 gün, diğer demleme metotları için ise en az 2-3 gün dinlendirmenizi salık veriyoruz. Detaylı bilgiyi sipariş emalinde ve web sitesinde bulacaksınız.
250gr Öğütülmemiş :
1kg Öğütülmemiş :
Bir Kavurmacının Yeraltından Notları: erik, kakao nibleri, hindistan cevizi, gül
Omni-roast (Espresso/Demleme)
OMNIROAST ya da o "mutlak zirve". Espresso ya da demlemeler için farklı kavurma profillerimiz yok. Her ikisinin ortak evliliğine inanıyoruz. Espresso için yanmış; demlemeler için ise "ekşi" kahve içmek zorunda değiliz savındayız. Antik Kutsal Metinlerden: "Bir gün herkes Omniroast kavuracak".
LA BANDERA ANAEROBİK, KOSTARİKA
Kostarika'nın yağmur ormanlarını barındıran Santa Maria de Dota bölgesinde 1900m gibi çok yüksek bir rakımda bulunan La Bandera çiftliği Diego Hidalgo'ya ailesinden miras kalmıştır. Diego çiftliğinin en yüksek kıımlarına yellow ve red catuai, geisha gibi çok özel kahveler ekmiştir. Kendisine ait yıkama istasyonunda da bu kahveleri büyük bir titizlikle bizzat kendisi işlemektedir.
Diego çok ilginç bir kişiliğe ve hayat hikayesine sahip. ABD'de geçirdiği 14 yılın ardından eşini ve çocuklarını da alarak Kostarika'ya geri dönmüş ve biikimlerini Finca Aguas Buenas'ı satın almak için harcamıştır. 100 hektara yayılan çiftlik aralarında Encino'nun da olduğu çok farklı kahve türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Cerro de la Muerte adı verilen ve Kostarika'nın en yüksek zirvelerinde esen rüzgar buraya çok özel bir mikroklima kazandırır. Çiftliğin ayrıca korunan kimi kısımlarda diğer çiftliklerce de yararlanılan son derece hayati su kaynakları da vardır. Ağaç kesimine asla izin verilmyen çiftlikte sıcaklık, nem, hava akımları arasında çok özel bir dengenin kurulduğu tropik bir bulut ormanı hakimdir. Bunlara ek olarak ek gelir kaynağı sağlayan çok geniş bir avakado arazisi de vardır ve bu ağaçlar yağmur sezonunda kahve ağaçları için doğal bir şemsiye işlevi görürken aynı zamanda erozyonu önler ve kuru sezonda ise gölgelik sağlar.
Bu yellow catuai mikrolot Finca Aguas Buenas çiftliiğinden gelmektedir. Hidalgo ailesi bu mikrolotı izole ederek hem anaerobik hem de doğal işlemden geçirerek farklı kahveler hazırlamıştır.
Oldukça karmaşık bir işlemdir. İstasyona gelen kahveler tamamen yıkanır ve flotasyon tanklarında ağırlıklarına göre ayrıştırılır. Fermentasyon amacıyla tanklara konulan yemişler 5 gün boyunca oksijensiz ortamda bekletilir. Bu süre zarfında daima ph seviyesi ölçülerek ideal seviye olan 5.5-6 aralığında kalması sağlanır. İstenen ph seviyesine ulaşılınca yemişler 3 gün boyunca Afrika tablalarında kurumaya bırakılır. Bunu 3 gün süren anaerobik fermentasyon (bu esnada fermentasyon neredeyse tamamlandığından ph seviyesini ölçmeye gerke kalmaz) gerçekleştirilir. İşin sırrı da bu ikinci fermentasyoında yatar zaten. Akabinde istenen nem seviyesine gelmesi için kahveler tekrar tablalara serilir.
İlk kahvenin 1700’lü yılların sonunda ekildiği Kostarika, Orta Amerika’nın en kurumsallaşmış kahve endüstrisine sahip ilk ülkesidir. 1820’li yıllara gelindiğinde kahve, ihracatı yapılan ve hane halkına önemli ekonomik girdi sağlayan ana tarım ürünlerinden biri haline geldi. 1846 yılında Puntarenas’a bağlanan yolun tamamlanmasıyla ulusal üretim gözle görülür şekilde artış kaydetti. Çiftçiler ürünlerini kağnı arabalarında pazarlara ulaştırma imkanına erişmiş oldular ve 1920’li yıllara kadar küçük üreticilerin büyük bir kısmı kahvelerinin pazarlara bu şekilde taşımaya devam etti.
Icafe (Instituto del Café de Costa Rica-Kostarika Kahve Enstitüsü), bir sivil toplum organizasyonu olarak Kostarika’nın kahve pazarının zirai ve ticari kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla 1933 yılında kuruldu. Organizasyona kaynak yaratmak adına tüm Kostarika kahvelerine %1,5 oranında ihracat vergisi uygulandı ve bunun bütçeye katkısı yıllık 7 milyon dolara ulaştı. Yaratılan bu kaynak arabika türü kahvelerin genetik yapısı ve biyolojisi, bitki patolojisi, toprak ve su analizleri üzerindeki çalışmaların yanısıra ulusal kahve endüstrisinin genel yönetim giderleri için de kullanılır. Bunun yanında Icafe çiftçilerin/satıcıların sözleşme esaslarında belirtilen FOB (“free on board,” kahvenin mülkiyetinin yanısıra fiyat risklerinin de satıcı/çiftçiden alıcıya geçtiği aşamadır) fiyatının en az %80’nini alabilmesini garanti etmek adına da bir güvence mekanizması olarak çalışır.
Kostarika dünya kahve üretiminin %1’den daha az miktarına katkı sağlamasına rağmen, görece olarak iyi/orta kalite kahve üretme konusundaki ünü oldukça sağlamdır. Coğrafi olarak küçük olsa da, kahve yetiştirilen bölgelerdeki profil çeşitliliği ülkeyi diğer kahve üreticilerinden ayrıştırmaya yardımcı olur. Kahve yetiştirilen bölgeler arasında belki de en meşhuru Tarazzu’dur: buranın yüksek rakımı kahvenin canlı bir asiditeye sahip olmasına şmkan verir. West Valley kahveleri ‘Cup of Excellence’ yarışmalarında sık sık başarılı sonuçlar alırken burada hem Kostarika’ya özgü Villa Sarchi ve Villa Lobos hem de daha deneysel olarak yetiştirilen SL-28 ve Gesha türleri de bulunabilir. Tres Rios bölgesinde yetişen kahveler yumuşak ve hafif profile sahiptir, içimi biraz daha kolaydır: Ayrıca fındık tatlılığı ve yumuşak narenciye tatları ile daha kompleks ve dinamik olan diğer Kostarika kahvelerinden ayrışır. Central Valley ise ülkenin en belirgin hava koşullarına sahiptir: Yağışlı ve kurak dönemler oldukça keskindir ve burada ülkedeki en iyi doğal işlenmiş kahvelerden bazılarını bulmak mümkündür.
Son yıllarda kahve üreticileri rekabetçi pazarda kendilerini ayrıştırabilmek adına değişik türlere daha fazla yönelmeye başladılar. SL-28 ve Gesha daha sık görülür oldu. Bunun yanında Villa Sarchi (bourbon türünün cüce mutasyonu – Sarchi köyünün yakınlarında bulunmuştur) ve Venesia (Caturra mutasyonu) gibi yerel türlere de ilgi artmıştır.
Kostarikalı kahvecilerin pazarda kendilerini ayrıştırabilmelerine yardımcı olan bir diğer unsur da mikromillerin gelişmesi ve yaygınlaşması oldu. Bireysel yetiştiricilerin veya bir grup küçük üreticinin kendi kahvelerinin işlenmesi ve lotların tasniflendirilmesi aşamalarını kontrol etmek amacıyla yıkama istasyonları ve kahve işleme tesisleri kurmaları önem arz etmektedir. Bu doğrultuda gerekli ekipman yatırımlarını yapmak üçüncü kişilere duyulan ihtiyacı ortadan kaldıracak, üretim maliyetlerini düşürecek ve dolayısıyla da kahveleri için daha yüksek fiyatlar talep etmelerine imkan verecektir.
Geçtiğimiz on yıllık dönemde Kostarika kahvelerini öne çıkaran en önemli unsurlardan biri de mikromillerin işleme yöntemlerine getirdiği yenilikler oldu. İlk olarak Kostarika’da uygulanan ve yıkanmış ile pulped-natural işleme yöntemlerinin bir melezi olan Honey’nin popülerliği her geçen gün artmakta ve nitelikli kahve pazarında özel/ iyi lotlara giderek daha sıklıkla uygulanmaktadır. Yine de yıkama istasyonuna göre uygulamada ve tekniklerde değişiklikler görülebilmektedir Bazı istasyonlarda çekirdek kurutulmadan musilajının belirli miktarda ayrılması (genellikle sarı, kırmızı ve siyah) şeklnde uygulanırken, bazılarında ise musilajin tamamı çekirdekte bırakılır ve farklı honey tekniklerine ulaşmak için kurutma aşamasında modifikasyonlara gidilir.
Daha yüksek fiyata satılabilmesine ek olarak su azlığının yıkanmış kahvelerin maliyetleri arttırp üretimini zorlaştırması da doğal işlenmiş kahvelere yönelik ilgininin de gün geçtikçe artmasını sağlamaktadır.
Kostarika’ya özgü bir diğer üretim detayı da kahvelerin ağırlıktan ziyade hacim ile ölçülmesidir. Her istasyonun toplama alanına getirilen kahveler cajuelas diye tabir edilen büyük metal kutulara konulur. 20 adet cajuelas 1 fanegaya denk gelirken -1 fanega da yaklaşık 45 kilodur- üreticilerin makbuzları da bu ölçeklere göre yazılır.
Kahve olması gerektiği gibi olgunlaştığında fazla olgunlaşmış veya yeterince olgunlaşmamış olan kahveden daha büyük ve daha ağır hale gelir. Bu da fanegaların daha az kahveyle dolacağı ve çiftçiye daha fazla para ödeneceği anlamını taşır. Ülkede yıllık ortalama 1.8-2.2 milyon fanega kahve üretimi yapılmaktadır.